Het allereerste Skateboard

Het allereerste Skateboard

Als vader en ex-skateboarder weet ik dat skateboarden zoveel meer is dan gewoon op een plank staan en rollen. Skateboarden is een community, het is sport, ontspanning, techniek en zoveel meer. Toen ik jong was zorgde het skateboard voor vriendschappen. Tot zonsondergang tricks proberen of in de stad doorkruisen van borduur, naar borduur springen. Hoog tijd dat ik A. introduceer in het wereldtje van skateboarden. Als kerstcadeau mag hij van mij een deck kiezen.

Het ideale cadeau

... is het cadeau dat je zelf mag kiezen. Vader heeft wel het thema gekozen: een skateboard. We trekken naar Lockwood. Sinds kindsbeen af het brandpunt van skateboarden in Antwerpen. Ik kocht er destijds m'n skateboard, kleren en schoenen tijdens m'n puberjaren. De winkel bestaat nog steeds. In een wereld waarbij retailers onder druk staan lijkt Lockwood weinig last te ondervinden. Skateboarden is (nog) altijd in, de (sub)cultuur is mainstream geworden en skateboarders verzamelen graag in fysieke plekken waar je het board kan vastnemen en skateschoenen kan passen.

Lockwood

De winkel mag dan wel verhuisd zijn van zijn Initiële locatie in de Jezusstraat in Antwerpen (uit mijn tijd). Het bruist er nog als vanouds. Intussen heeft Lockwood twee vestigingen: eentje in de Lange Klarenstraat en eentje in de Ijzerenwaag. Wij kiezen de Ijzerenwaag 3 uit om de jacht op het eerste skateboard te openen.

Begeleiding

Je zou het als gewone sterveling niet beseffen, maar een skateboard is veel meer dan een plank en wielen. De selectie van het perfecte skateboard (voor kinderen) bestaat uit de keuze van het deck (de plank), de trucks (de assen), de bearing (de rollementen), de wheels (de wielen) en het geheel word afgewerkt met grip-tape. Het proces om van een kaal deck tot een afgewerkt skateboard te komen vergt dus enige begeleiding.

Raul de magiër

Wanneer we ons idee uit de doeken doen in de winkel neemt Raul ons mee op sleeptouw. Om het gevoel nog wat aan te scherpen spreekt Raul enkel maar Engels waardoor het voor A. allemaal nog wat zotter lijkt. Enkel filmsterren, Michael Jordan en de president spreken Engels. Raul blijkbaar ook. Raul neemt rustig de tijd om doorheen de skatedecks te gaan. Dat is immers de belangrijkste keuze. Wielen en trucks zie je niet zo hard. Het deck bepaald 90% van de look van je skateboard.

Afwerking

Eenmaal het deck is gekozen, kiezen we alle andere onderdelen. Raul steekt het skateboard helemaal in elkaar voor onze ogen en zorgt dat we met een compleet skateboard kunnen vertrekken. Afwerken doet hij met griptape.


Conclusie (en een fijne verrassing)

Als je een cadeau wil geven dat bijblijft is een skateboard een enorme troef. Het is een combinatie van sport, cultuur en vriendschap. Samen met Lockwood hebben we de afspraak gemaakt, dat wanneer je iets online besteld met de kortingscode: vaderklap, je 10% korting kan scoren. Surf naar Lockwood via de onderstaande link.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc