Wie het schoentje past...
Schoenen en kinderen. Dat is een moeilijk huwelijk. Kinderen verslijten en verslinden schoenen als waren het wilde honden die al weken niets meer gegeten hebben. Tegelijk hebben ze goede schoenen nodig voor de goede ontwikkeling van de voet.
Het is zoiets waar je als vader, wij toch, in het begin niet bij stil staat. Al te vaak lopen we er in de schoenenwinkel maar wat bij. Misschien zijn schoenen kiezen inderdaad nog vaak een mama-aangelegenheid. Toch valt het belang van een goede schoen kiezen niet te onderschatten.
Een goede schoen zorgt voor de goede ontwikkeling van de voetjes van onze klein mannen. Het is hun ondersteuning, letterlijk.
Daarom gaan we even in op het thema. De zoektocht naar een goede kinderschoen.
Esthetiek en schoonheid
Esthetiek is belangrijk. Als ouder wil je uiteraard een esthetisch mooie schoen. Kinderen grijpen - zoals bij speelgoed - vaak naar de meest schreeuwerige exemplaren. Stuur wat bij door interessante aspecten van de exemplaren in jouw interessesfeer in de verf te zetten. Maar zoals al vaker gezegd. Over schoonheid en kleuren valt moeilijk te discussiëren.
Degelijkheid
Hierover kan je wel dieper op ingaan. Het is belangrijk dat de voet van je kind goed ontwikkelt en het is belangrijk om te weten waar je als ouder op kan letten.
M, mijn vrouw is podologe en weet dus maar al te goed, waarom een goede schoen zo belangrijk is. Hier haar tips:
- Kinderen lopen het best blootsvoets. Dit voor de vorming van het gewelf van de voet. Het stimuleert de spieren in de hele voet. Er wel op letten dat de ‘ondergrond’ veilig is. (bv. stenen of scherpe voorwerpen die wonden kunnen veroorzaken). Binnen is het dus ideaal om altijd blootsvoets te lopen.
- Kies je toch voor schoeisel binnen: geen harde zolen, maar anti-slipkousen.
- Hou er rekening mee dat baby’s altijd ‘O’ benen hebben en daarna overgaan naar ‘X’ benen en dat gaat vaak gepaard met platvoetjes. Dat groeit er met de jaren uit. Geen paniek.
- Schoenen moeten op maat worden gekocht. Niet te groot en te klein. Elke kind moet z’n eigen schoenen hebben. Tweedehands schoenen zijn dus eigenlijk geen goed idee.
- Let erop dat de hiel goed vast zit.
- De schoen moet goed aansluiten. Kijk dus zeker naar velcro of vetersluitingen. Die omsluiten beter de voet. Enkel een rits is te weinig. Wat heel goed is, is een veter in combinatie met rits. Die schoenen omsluiten de voet goed en zorgen toch voor een goede zelfredzaamheid van het kind. Het kind kan makkelijker zelf z’n schoenen aan en uit doen.
- Doe altijd een test van de zool. De zool mag in de lengterichting wel meebewegen zodat de ‘afrol’ van de voet vlot gaat. Maar de zool moet beperkt van links naar rechts te bewegen. Hij mag zeker niet ‘uitgewrongen’ kunnen worden, dan is de ondersteuning te zwak.
- Stevige zolen met groeven is positief. Groeven zorgen voor grip.
- Doe ook een test voor de achterzijde. Als je tegen de hiel duwt richting tip van de schoen, mag die zeker niet inzakken.
- Natuurlijke materialen zijn positief. Leder zet zich bijvoorbeeld veel beter naar de voet. Het is duurzamer en het laat de voet beter ademen. Ook het comfort is veel hoger.
- Degelijke kinderschoenen zijn niet goedkoop. Beter echter één degelijk paar dat ze volledig verslijten, dan vijf minder goeie.
Conclusie
Er zijn heel wat zaken waar je op kan letten voor de aanschaf van kinderschoenen. Ga ermee aan de slag en probeer er rekening mee te houden om het kindervoetje goed te soigneren.
Thx M voor de duiding en tips.
Samenwerking
Bedankt hippeschoentje.be voor de samenwerking en de begeleiding bij de zoektocht naar de perfecte schoen.
Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc