Het gezinsleven vanuit een container.

Een alternatief om kleiner en duurzaam te wonen? Het lijkt alsof iedereen ermee bezig is. Wij kozen ervoor om een roestvrije nieuwe zeecontainer om te bouwen tot een compacte leefstudio voor ons gezin. Het werd een avontuur waarin iedereen werd betrokken. Zelf kon ik m’n studies interieurvormgeving omzetten in de realiteit en zo onze tijdelijke woondroom omzetten in de realiteit.

Het idee

Het idee is ontstaan toen we voor de verbouwing van onze zaak én de verbouwing van onze gezinswoning een tijdelijk onderkomen nodig hadden. “Ik wou zoveel mogelijk in de buurt blijven van de bouwwerken maar een stacaravan zagen we niet meteen zitten”

We zijn dan maar aan de slag gegaan met een grote zeecontainer. Mijn studies interieurontwerp en interesse in design kwamen daarbij goed van pas want we moeten elke vierkante centimeter zo optimaal mogelijk benutten.
— Dimitri Desender

Het tiny house is 12 op 2,5 meter groot en bevat een leefruimte, een compacte keuken, een slaapkamer, toilet en douche en een berging. “Er is een elektrische doorstromer voor sanitair water en ook aansluitingen voor internet. Het is dus echt een volwaardige woning, helemaal geïsoleerd en met bijzonder lage energiekosten."

 We hebben met onze twee kinderen anderhalf jaar lang in deze leefstudio gewoond. En dat viel bijzonder goed mee. Toegegeven, het is soms dicht op elkaar wonen. Maar met de leeftijd van 6 en 8 jaar zaten onze kinderen op de perfecte leeftijd. Het is een tijd die, als ik er nu op terugkijk, heel fijn was. Omdat we fysiek veel meer samen waren.  

Het ontwerp én de bouw waren een hele uitdaging waaraan we een jaar bezig zijn geweest. “Er moesten heel veel functies samengebracht worden in een ontzettend kleine ruimte. En aangezien we er ook lange tijd gingen wonen, moest het liefst ook op esthetisch vlak nog wat punten scoren.

Tiny houses zijn tegenwoordig trendy maar in ons land vond ik niet onmiddellijk wat ik zocht. Dan grijp ik graag zelf naar de pen en hou ik van een eigen creatie waarin je je droom kan omzetten in de realiteit. Het fijne is dat we hebben gewerkt met lokale vakmannen en specialisten om dit geheel te realiseren en ook zij zijn meegestapt in onze droom. Hun denkwerk was van onschatbare waarde. Dit is zeker een verhaal van samenwerken.

We krijgen superveel fijne reacties. Ondanks dat laaiend enthousiasme gaan we het concept niet commercialiseren. Met maneuver en vaderklap heb ik de handen vol. Een extra bedrijf met containerwoningen staat voorlopig niet op de prioriteitenlijst. Maar als er iemand mee z’n schouders onder het concept wil zetten, wil ik zeker ideeën delen en nadenken over die uitdaging.

Eem containerwoning zou zeker een oplossing kunnen zijn voor veel mensen. Een zeecontainer is robuust en roestvrij gebouwd voor lange tochten op zee en kan aan alle elementen blootstaan, inclusief zout water. In principe heeft zo’n container een levensduur van minimum 25 jaar. Het volstaat om de container om de paar jaar een likje verf te geven. Bovendien is hij ook heel makkelijk verplaatsbaar. De container past immers op een oplegger van elke vrachtwagen.

Wij wonen intussen in ons huis. Dus de container verdwijnt uit ons leven. En zo hoort het ook. Een container moet rondreizen en iemand anders gelukkig maken.


Alle beelden door Christophe Van Couteren


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc