Wim SchotsmansComment

18 zomers. Maar dan 16 

Wim SchotsmansComment
18 zomers. Maar dan 16 

Een hele tijd geleden schreven we een tekst over de 18 zomers. 18 zomers die je hebt met je kind, vooraleer ze hun vrienden leuker vinden en samen met hen op pad willen.

Op verlof met de ouders? Allee, een weekendje dan. Maar niet tijdens Werchter, scoutskamp, vakantiejob en de verjaardag van x en y... Ik wil wel mee hoor papa, maar ja wanneer...  

Ik kan intussen bevestigen, en mijn excuses alvast, het is niet altijd pas na zomer 18. Het scenario dat ik daarnet schetste, is niet verzonnen. Integendeel, het komt uit het leven als het is met een 17jarige in huis. En ik vergat waarschijnlijk nog wel wat activiteiten. Of ze moeten me nog meegedeeld worden.  

Vind ik dat jammer? Ja! Maar ook nee, ik vind het fantastisch. Zien dat ze van kind naar puber naar jongvolwassene evolueren is prachtig. Hij werkt, geniet, is meestal best verantwoordelijk (als ik zijn kamer en de occasionele nachtelijke uitspatting even negeer) en heeft een fijne groep vrienden. Geregeld belanden ze hier in de tuin, rond het vuur en met pintjes in de hand. Zalig als je dan buiten komt en voelt hoe ze ongemakkelijk hun best doen om beleefd te zijn en dank u dat we hier mogen zitten, meneer zeggen... Of na het ‘voordrinken’ (ja, u zal het later begrijpen en meemaken) een voorbij de voordeur wandelen en licht beschonken en met wat dubbele tong dag meneer mompelen.  

Dan sluit ik glimlachend de deur en denk ik: ja dat is goed. En dat probeer ik dan ook maar nog steeds te denken als hij in de late voormiddag uit zijn bed rolt en enthousiast vertelt over het feestje, de fuif of café-verhalen deelt. Soms meer dan ik eigenlijk wil weten, maar goed, liever dat.  

Om toch ook nog wat tijd samen te hebben, ben ik afgelopen weekend met hem op weekend geweest. Even weg, wij twee. The place to be werd Ninove (waarom ook niet...) en omstreken. Wandelen, eten, plaatselijke bieren proeven en overnachten in een paradijselijke B and B in Appelterre-Eichem. Niks geks, gewoon samen op pad en babbelen over nu, vroeger en later.  

Ik kan het alleen maar aanraden. Geniet van uw 16 zomers, doe dan van sit back and relax (waar het kan toch...) en prik zo nu en dan wat tijd om even met die jongvolwassene weg te gaan.