Hans HoetComment

blokjes blokjes blokjes

Hans HoetComment
blokjes blokjes blokjes

Zondagmiddag. Al weken wordt met de kleurrijke blokken verwoed gebouwd, met het TVprogramma Lego Masters als inspiratie... Wie bouwt de mooiste builds? Wie is het creatiefst? Wie gebruikt NPU's? Waar zien we het beste kleurgebruik?
Een affiche op straat met een gele man gebouwd uit Lego blokjes trok onze aandacht. Lego? Museum? In België?
?



De tijdelijke tentoonstelling "The Art of the Brick" strijkt neer aan de grote markt in Brussel. Kunstenaar... Nathan Sawaya maakt al jaren werken enkel uit blokjes Lego. Een verzameling van zijn werk is tentoongesteld. We mogen langskomen in ruil voor dit artikel.

Plannen worden gemaakt, treinuren opgezocht. De oudste krijgt een routeverantwoordelijkheid. Het openbaar vervoer leren nemen is een nieuwe uitdaging voor de 11 jarige.

We gaan op stap met 2 vriendjes... Dus 4 kids en 1 papa in totaal. Er wordt naar uitgekeken. De uitdagingen zijn er ook. Iets met voorbereiden, vertrektijden respecteren, gesprek over bedelaars in de stations al dan niet geld geven, stoelkeuzestress (aan het raam natuurlijk),... Eén koek later loopt de rit gesmeerd en jawel volgens rooster!

We wurmen ons door de drukke hoofdstedelijke straten, steken de majestueuze grote markt over en mogen meteen het gebouw binnen. In een startfilm vertelt de kunstenaar over zijn leven en werk.. En dan dwalen we door donkere ruimtes waar de bouwwerken schaars uitgelicht worden door warme spots.
We ontdekken mensen, voorwerpen, gezichten, replica's van oude beelden, mozaïeken van meesterwerken en een heus dinoskelet. Op het eind twee grote speelbakken vol kleurige blokjes waar een trosje kinderen in zit te wroeten en bouwen. En een “Wall off tags and names” waar elke bezoeker blokjesgewijs zijn signatuur aan kan toevoegen...

Daarna lopen we vanuit de toch wel erg donkere en warme ruimtes het lichte en ruime plein weer op.

Een wafel kan er niet aan ontbreken. Dan stappen we de trein weer op richting huis waar de respectievelijke ouders smsgwijs naar de afstaphaltes gedirigeerd worden. Een van de grote kerels rijdt de laatste haltes alleen verder... Ja meneer, ze worden groot meneer, en zelfstandig. Al gaat dat, net als de blokkenbouwsels, blokje voor blokje.



The Art Of The Brick is nog tot eind februari te zien in Brussel.

Man, broer, zoon, partner, vriend, nonkel, meester, maat Hans is ook vader van R(°’11) en J(°’13). Werkend in het onderwijs focust hij op talenten-coaching, psychologie, vertellen, podcasts en is bezieler van audiokado.be