Muzikale opvoeding (11): Brihang

Muzikale opvoeding (11): Brihang

Dit weekend vieren we Record Store Day, vaderdag én de eerste verjaardag van Inti, het dochtertje van rapper Brihang. Meer redenen hebben wij niet nodig om onze zomerrubriek van vorig jaar nog eens boven te halen voor een bonustrack. Centrale vraag: ‘Welke ene plaat zou je je nageslacht later cadeau willen doen?’

Nog voor het geslacht van hun baby bekend was, wisten ze de naam al. “Inti is de zonnegod van de Inca’s, wat op zich al mooi is. Zeker als je weet dat mijn vrouw Inca heet. En wat nog beter is: het is een naam die zowel bij jongens als meisjes past”, vertelt Brihang (28). Zijn eerste vaderdag volgde vorig jaar meteen na de geboorte van hun dochtertje. Dit jaar valt die hoogdag pal samen met haar eerste verjaardag. Nu kunnen ze die allebei dus wat bewuster meemaken, wanneer ze elkaar straks pakjes geven.

Vrij en open

Aan speelgoed evenwel geen gebrek, ten huize Brihang in Schaarbeek. “We proberen ons dochtertje vrij en open op te voeden en willen haar daarbij niet in een zekere richting duwen. Ze mag later doen en laten wat ze zelf wil. Maar als ik nu rond mij kijk, betrap ik me erop dat er onbewust toch al wat muziekinstrumenten tussen haar spullen geslopen zijn. Een synthesizertje op batterijen, bijvoorbeeld, en ook een paar drumstokken en een Fisher-Price-draaitafeltje. Ze kan dus al volop haar ritmegevoel ontwikkelen, maar ze kiest natuurlijk zelf of ze daar effectief mee speelt”, zegt hij met enige aarzeling.


Brihang 2.jpg

“Als ik eerlijk ben, zou ik het stiekem wel de maks vinden mocht zij later piano kunnen spelen. Dat is namelijk een gemis uit mijn eigen jeugd. Mijn ouders stuurden mij als kind wel naar de muziekschool, maar ik was er de jongen niet voor om op een stoel te blijven stilzitten. Dat heb ik dus niet zo lang volgehouden. Nu maak ik hier zelf ook wel eens een beat, puur op gevoel. De finale afwerking moet ik echter aan ‘echte’ muzikanten overlaten en dat vind ik soms wel jammer.”

Meeluisteren

Brihang luistert vooral via Spotify naar muziek en in de woonkamer staat de radio meestal op. “Ik ben geen grote vinylverzamelaar die elk weekend boven de platenbakken hangt. Als er hier volk over de vloer komt, zet ik wel graag een plaat op. De dingen waar ik echt fan van ben, heb ik immers wel op vinyl. Zo heb ik nu een bescheiden collectie met een 150-tal lp’s, die Inti natuurlijk ook geregeld hoort draaien. We dansen samen op muziek en ik lees haar soms wat liedjesteksten voor. Onlangs was ‘Steentje’ op de radio en leek ze mijn stem te herkennen”, glundert hij.

“Het is natuurlijk nog veel te vroeg om daar al mee bezig te zijn, maar toch vraag ik mij soms af hoe zij over mijn muziek zal denken. Zal ze die goed of slecht vinden; zal die haar überhaupt iets doen? Uiteraard hoeft ze geen fan te zijn. Ik ben eerder benieuwd wat ik later van hààr zal kunnen leren op muziekvlak”, gaat hij verder. 

“Net voor corona uitbrak, gaf ik een kidsconcert op klaarlichte dag. Dat vond ik een interessant gegeven, want zo konden de ouders een concertje meepikken zonder een babysit te moeten regelen, terwijl de kinderen zich verwonderden over die grote zaal met een podium en lichten. Dat was een vernieuwend concept, maar wie weet hoe de concertbeleving er over vijftien jaar zal uitzien?”

Spinvis

Inti hoeft in ieder geval niet zo lang te wachten op haar eerste optreden, want dat maakte ze al mee in de zwangere buik van mama Inca. Daar belandde ook soms een koptelefoon op, om op die manier alvast wat geluidsgolven door te sturen. “Zelf kwam ik pas rond mijn twaalfde echt in aanraking met muziek, via de rapcd’s die mijn vader toen inkocht voor in zijn kledingwinkel. Later stuitte ik ook op zijn platencollectie en daar zat onder meer Spinvis tussen. Zo heb ik ingezien dat er nog meer is dan die stoere hiphop van Eminem en consoorten.”  

Als er één plaat is die Brihang op zijn beurt later aan zijn nageslacht wil schenken, dan is dat die bewuste Cassette, uit 2006. “Niet alleen om de familietraditie zo voort te zetten, maar vooral omdat het zo’n oprechte plaat is die er niet kwam onder enige druk van de platenmaatschappij. Je voelt de ambacht van de singersongwriter in dit album en de manier waarop zanger Erik de Jong met tekst omgaat, inspireert mij bij mijn eigen muziek. Er zitten bepaalde levenslessen in de lyrics vervat, zonder dat die expliciet worden uitgesproken. Sowieso krijgt Inti later al mijn platen, maar deze lijkt mij ideaal voor bij de start van haar puberteit. Wanneer ze daarbij op zoek moet naar haar eigen identiteit, kan ze daar zelf haar eigen betekenis in zoeken.” 

 

Schrijft als ingenieur, West-Vlaming en muziekliefhebber, en hier ook als vader. 

Pluspapa van R (2015), papa van S (2020)