Netatmo als vaders co-piloot voor een slimmer huis

Als vader hou ik van slimme, efficiënte zaken die m'n leven makkelijker maken. De combinatie van een zelfstandige zaak en kinderen slorpen tijd op en dan kunnen - nee moeten - andere zaken aan efficiëntie winnen. Leg daarbij nog eens de exploderende energieprijzen en je weet dat heel het thema rond een slim, efficiënt en energiezuinig huis wellicht ook in de hoofden van andere vaders rondzweeft.

Ik ben zo'n vader die een voorliefde heeft voor technologie en heb weinig overtuigingskracht nodig om me te smijten in technologisch vernuftigheden die me inzicht geven in m'n woning en me betere beslissingen laat maken voor de toekomst. Ik ben tenslotte de beschermer van m'n gezin en tweeduizend jaar geleden was m'n opdracht hout sprokkelen, nu is m'n opdracht onder andere energiezuiniger omspringen met gas. De doelstelling wijzigt niet (het gezin vooruithelpen), de middelen zijn dat wel. Er zijn bedrijven die erop inspelen om onze levens makkelijker te maken. Netatmo is er daar één van.

Een stukje geschiedenis.

Het Franse bedrijf Netatmo werd in 2011 opgericht en lanceerde in 2012 het eerste product: het Smart Home Weather Station. Het bedrijf breidde daarna z'n aantal slimme oplossingen voor het huis verder uit. Momenteel kan je de producten van Netatmo categoriseren in een aantal groepen: veiligheid, energie, weer en (indoor)luchtkwaliteit. Netatmo is intussen ook onderdeel geworden van schakelaar en componenten-groep Legrand (de tegenhanger van Niko zeg maar) en heeft het een uitgewerkt partnerschap met Velux opgezet. Allemaal tekenen aan de wand dat Netatmo een blijver is en z'n missie om de omgeving van mensen beter te maken.

Smart indoor Camera

Zoals de naam het al zegt is dit een slimme Camera: hij herkent gezichten en bewaakt je woning wanneer jij dat niet kunt. In tegenstelling tot andere camera's die altijd gewoon filmen geeft deze camera je meldingen wanneer hij iemand ziet. Dat gaat van familie-leden, dieren tot "vreemde" personen. Je hebt altijd het gevoel dat er iemand waakt over je woning. Ik vind het bijvoorbeeld erg geruststellend dat - als m'n kinderen thuiskomen van school - de melding binnenloopt dat ze zijn gearriveerd.

Smart outdoor Camera

De naam zegt het zelf. Deze camera doet bijna hetzelfde als de indoor camera. Alleen herkent deze geen gezichten, maar verruimt die het gezichtsveld door de buitenruimtes in kaart te brengen: auto's, dieren en mensen detecteert hij moeiteloos. Je kan instellen welke meldingen je wil krijgen en welke niet. Deze slimme camera heeft ook verlichting: van zodra er iets of iemand wordt gedetecteerd, schiet de verlichting aan. Er is ook een sirene die je kan gebruiken (vanop afstand) als je bijvoorbeeld melding krijgt van een vreemd persoon terwijl je bijvoorbeeld op vakantie bent.

netatmo slimme deurbel zwarte

Slimme deurbel

Ook de deurbel wint aan slimmigheid. De bel van netatmo geeft een seintje wanneer iemand nog maar je wandelpad naar de deur betreedt. Bij effectieve indrukking van de bel, heb je de mogelijkheid om terug te spreken - vanop afstand of vanuit je woning - om de al dan niet gewenste gast van antwoord te dienen. Heel handig om een pakjesbezorger instructies te geven om een pakje af te leveren wanneer je niet thuis bent bijvoorbeeld. Of om je zus te melden dat je binnen 5 minuten wel thuis zal zijn. Allemaal handigheden die - eens je de mogelijkheden gebruikt - moeilijk zonder kan.

Slimme indoor luchtkwaliteit monitor

Dit hebbeding heb ik op de kinderkamers staan om te checken of met hun kamer alles in orde is. Uiteraard hier geen cameras. Kinder hebben privacy nodig. Maar ik weet wel hoe het met de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit zit en kan hierop ons verluchtingssysteem aansturen om zonodig bij te sturen. Zo ben ik gerust dat alles optimaal loopt.

Slimme Rookmelder

Als je toch voor rookmelders kiest. Kies dan voor een slimme variant. Een brandalarm redt je leven als je je in de woning bevindt tijdens de brand. Maar wat je ook wil hebben is dat alles wat je lief is gered kan worden door een waarschuwing op afstand als je er zelf niet bent. Een no-brainer. Het product is verder niet erg sexy. Hij controleert wel jaarlijks z'n geluid even en controleert en bevestigd of de rookmelder nog optimaal werkt.

Slim Weerstation

Er zijn genoeg apps die je toegang verschaffen tot lokaal weer. Daar hebben we een zicht op. Het slimme weerstation dat bestaat uit een buiten en een binnen unit. Geeft je gedetailleerde metrics over temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Het fijne is dat je met deze metingen andere slimme producten in huis kan aansturen: Wanneer de indoor module detecteert dat te temperatuur onder een bepaalde parameter zakt: zet de chauffage aan.

Makkelijke installatie

Elk toestel van Netatmo laat zich enorm makkelijk installeren. Het zijn echte consumenten-producten die je  zelf  kan activeren met behulp van de bijbehorende applicatie. Geen over de top domotica, maar makkelijke, handzame producten die begrijpbaar zijn.

Samenspel met de woning

De technologie van Netatmo laat me toe om de automatiseringen aan m'n woning toe te voegen, zonder een duur domotica-systeem. De Velux vensters gaan bijvoorbeeld automatisch open van zodra de vochtigheid in één van de kamers te hoog wordt (bij een douche) of wanneer de zon fel schijnt, sluiten de rolluiken van m'n Velux zodat de hitte niet binnenkruipt.


Conclusie

Dit is geen artikel om naar de winkels (of online) te stormen. Het is een artikel die je wil laten nadenken over hoe jij wil wonen en de dingen makkelijker wil maken. Weet dat er producten bestaan die kunnen instaan voor kleine tot grote problemen in en rond de woning. Ook integraties met Homekit (Apple), Google Home of amazon Alexa maken het installeren en integreren van deze producten in jouw wereld een pak makkelijker.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc