KWETSBARE VADERS & VRIJE TIJD
Vaderklap mocht meewerken aan een project van twee studentes van Vives. Hun opdracht: ontwerp een folder met info over hoe we vaders in kwetsbare situaties beter kunnen bereiken en betrekken bij allerlei activiteiten. Hier leest u de meer uitgebreide info.
Ondersteuning
Dit onderdeel is gericht op rekening houden met het ondersteunen van alleenstaande papa's tijdens activiteiten.
Wees een luisterend oor en neem de zorgen van een vader ernstig. Hou rekening met de kwetsbaarheid van een alleenstaande vader.
Geef vaders voldoende vrijheid tijdens de activiteit. Leg weinig druk op de activiteiten.
Maak geen vaste schema’s en/of planning tijdens de activiteit.
Betrek vaders meer in jullie werking, wissel ideeën rond activiteiten met elkaar uit. Laat de vaders meebeslissen over verschillende thema’s.
Communiceer duidelijk op voorhand over de praktische kant. Welke zaken heeft de vader nodig voor deze activiteit? Moeten de kinderen een aangepaste outfit dragen?
Als je een deskundige aan het woord laat voor vaders, maak dan afwisselend gebruik van een mannelijke expert voor de papa-kant van het verhaal.
Maak het een laagdrempelig gegeven want het is niet altijd makkelijk om te moeten toegeven dat je ergens hulp bij nodig hebt. Soms is er (verborgen) schaamte. Je kan het laagdrempeliger maken door activiteiten te organiseren waar vaders samen met hun kinderen aan kunnen deelnemen.
Vaders genieten van ravotten met de kinderen of informeel samenzijn. Zet in op de (alleenstaande) vaders samenbrengen zodat zij onderling elkaar beter leren kennen. Een plek waar de vaders op vaste momenten samenkomen en waar de kinderen meekunnen en spelen. Via deze manier ontmoeten mensen elkaar die in dezelfde situatie zitten en elkaars noden (h)erkennen.
Organisaties
We voorzien enkele organisaties die zich (deels) richten op werken met vaders. Alleenstaande vaders hebben een vangnet nodig, een plaats waar zij met hun vragen en problemen terecht kunnen. Deze onderstaande lijst dient als een doorverwijzing voor kwetsbare (alleenstaande) vaders.
Vaderklap (Uiteraard)
Vzw De Sloep
CAW
Huis van het kind
Kind & gezin
Vaders bereiken via verschillende kanalen
Hoe bereik je best alleenstaande vaders, welke kanalen kunnen helpen?
Omgeving
Vaders bereiken is geen makkelijke opdracht. Het is daarom belangrijk jezelf wat te verplaatsen in de leefwereld van de vaders. Stel jezelf de vraag waar veel vaders samenkomen. Denk maar aan scholen, kinderopvang, (jeugd)verenigingen,… Het is ook niet altijd erg om cliché te denken, bijvoorbeeld een café of een sportvereniging die doorgaans een zeer mannelijk publiek trekt. Let wel op dat je niet enkel berust op deze clichébeelden, wees creatief. Misschien kan zelfs de vroedvrouw of de gynaecoloog een rol spelen bij het bereiken van nieuwe vaders.
Sociale media
Eenmaal je een idee hebt waar je veel vaders kan bereiken, kan je kiezen via welke kanalen je hen wil aanspreken. In deze gedigitaliseerde samenleving is sociale media zeker een must, maar let wel op dat je ook rekening houdt met de verschillende generaties en daarin mee evolueert. Zo zitten er heel veel mensen op Facebook, maar tegenwoordig zitten er ook veel vaders op Instagram en volgende generaties wagen zich misschien aan kanalen zoals TikTok,...
Een andere manier om je activiteit te promoten kan natuurlijk ook altijd op de klassieke manier. Een site waar je je vorming of activiteit online kan aanbieden kan door het grote publiek gezien worden en makkelijk verspreid worden.
Mond-aan-mond
Je hoorde het misschien al vaker, mond-aan-mond reclame is vaak de beste manier om mensen te bereiken. In dit geval is dat niet anders. Een activiteit die kleinschalig begint, maar zeer aangenaam en kwaliteitsvol is, kan zich op een duurzame manier als een lopend vuurtje verspreiden.
Vadervriendelijke tips voor activiteiten
We geven drie vadervriendelijke tips om meer rekening te houden bij het organiseren van activiteiten met alleenstaande vaders.
Beeld en taal
Een goede manier om mensen voor activiteiten te bereiken, is gebruik maken van foto’s, affiches en brochures. Alleen zijn er vaak weinig mannen te bespeuren op deze beelden. Dit heeft indirect het signaal dat workshops gericht zijn op moeders, zelfs wanneer beide ouders welkom zijn.
Baken daarom goed af voor wie je activiteit is. Beide ouders, beide ouders met hun kinderen, vaders met of zonder kinderen, alleenstaande vaders, gescheiden vaders, weduwnaars, … en pas je beelden en taal daarop aan.
Soort activiteit
Een leuke activiteit moet je niet ver zoeken, een leuke namiddag waar papa’s elkaar met een hapje en een drankje kunnen leren kennen terwijl de kinderen ergens kunnen spelen met elkaar, is vaak al voldoende. Wanneer je gerichte activiteiten wilt doen, houdt dan rekening met de leefwereld van de vader, maar let op dat je niet vervalt in stereotypes. Zo kan een namiddag voetballen even fijn zijn als een cursus yoga.
Stel jezelf ook de vraag of de activiteit al dan niet leerrijk moet zijn. Niet iedereen zit te wachten op een vorming over opvoeding. Treed daarom in contact met je doelgroep en vraag hen wat zij fijn zouden vinden.
De drempel verkleinen
Heel vaak blijkt meedoen aan een activiteit nog een grote drempel voor veel vaders. Je kwetsbaar opstellen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het heel belangrijk je doelgroep goed te kennen. Soms kunnen kleine dingen ervoor zorgen dat iemand toch meedoet aan je activiteit. Bijvoorbeeld door je enkel op vaders te richten, eventueel op een sub-tak zoals gescheiden vaders, alleenstaande vaders of weduwnaars. Je kan ook rekening houden met wie de activiteit begeleidt. Bijvoorbeeld bij het organiseren van een vorming over opvoedingstips, met als doelgroep vaders, kan je ervoor zorgen dat de deskundige een man is. Zo sluit je veel dichter aan bij de leefwereld van de vader.
Voorbeelden van activiteiten
Vormingen rond multimediagebruik bij kinderen
Weekend met medevaders en kinderen
Activiteit waar anderen zich bezighouden met de kinderen en vaders kunnen bijpraten
...