Meesterlijke panda's

Zo nu en dan verschijnt er op mijn scherm een titel van een artikel dat me triggert, een zucht ontlokt en mijn zo al onrustige hoofd nog meer aan het draaien zet. Ook deze week was het weer zover. Een combinatie van twee onderwerpen waar ik blijkbaar nogal gevoelig voor ben. Corona (uiteraard…) en het onderwijs. Ik las: “Juffen bereiden zich voor op bijzondere 1 september”

Ik ga nu even niet in op het corona aspect in dit verhaal. Ook al heb ik hier, net als iedereen, een mening over. Voor deze keer hou ik ze voor mezelf. Maar dat andere woord, daar wil ik het heel even over hebben. Juffen… De juffen bereiden zich voor. Waar zijn de meesters in dit verhaal?

Als voormalige meester in een lager school, ben ik uiteraard net iets gevoeliger aan dat thema. De vervrouwelijking van het onderwijs, en dan vooral de lagere scholen, valt niet te ontkennen. En nee, ik heb helemaal niets tegen juffen, integendeel. Het zijn vaak zeer betrokken en gedreven mensen met een ongelooflijke kracht en drang om de kinderen te helpen.

Maar, ja, hier komt ie… maar… Evenwicht zou hier wel op zijn plaats zijn. Meesters, ze doen het vaak net ietsje anders, soms wat losser, andere accenten, andere kijk, andere input. Ziet u, ik kies het woord ‘anders’, niet beter. Meesters doen het niet beter, wel anders. En net in de evenwichtige combinatie meesters en juffen ligt de grote kracht van het onderwijs. Kinderen krijgen andere voorbeelden, leren dat een andere aanpak ook kan werken, leren omgaan met verschil.

Ik pleit dus heel erg voor meer mannen voor de klas. En daar dienen we bewust naartoe te werken. Een voorbeeld? Iets onnozels, mag dat? De eerste jaren had ik een mannelijke directie en was er, op de nieuwjaarsreceptie, steeds een pint of Duvel te krijgen. Na een paar jaren kwam er een andere, vrouwelijke directie… U raadt het waarschijnlijk al… enkel cava en witte wijn… Is dat een ramp? Tuurlijk niet, maar het voelt wel een beetje raar.

Titels in kranten die enkel verwijzen naar juffen, die doen er ook geen goed aan. Die sporen jonge gasten niet aan om hun droom om in het onderwijs te stappen te volgen en zo misschien de eerste stappen te zetten naar het herstel van het broodnodige evenwicht.

Loopt er dus bij jullie op school nog een meester rond? Koester en verzorg hem dan, ze zijn stilaan zeldzamer dan de even schattige panda’s!