Boekenupdate

Een van de (vele) leuke aspecten aan Vaderklap, is dat we op tijd en stond boeken opgestuurd krijgen. Exemplaren om te lezen en te bespreken. Nadeel is dat er maar 24u in een dag zijn, dus de stapel groeit soms wel eens aan… Het is ons nog niet gelukt om alles helemaal te lezen, maar we geven toch graag al even een kort overzicht van de stapel boeken, hier op mijn bureau.


De helft van mij, Vanessa Maes.

Vanessa is klinisch psycholoog en systeemtherapeut. Ze werkte en werkt vooral met jongeren en ouders in complexe scheidingsverhalen. Die ervaringen gebruikt ze om handvaten mee te geven aan ouders en jongeren hoe om te gaan met die situatie. Heel wat van die tips zijn ook bruikbaar voor iedereen die om wat voor reden en op welke manier ook, geconfronteerd wordt met een scheiding. En in deze tijden zijn er dat natuurlijk heel wat!

Fijn is ook dat Vanessa aanwezig zal zijn op onze Vaderklap Familyday op 24 juni.

Ouders onder hoogspanning, Marie-Anne Vanderhasselt

Dit boek was recent nog in het nieuws. En de titel zegt eigenlijk alles. Ook deze auteur is psycholoog, maar ook prof aan de Universiteit van Gent. Ze doet daar al heel wat jaren onderzoek naar stress en legde, vanuit ook haar eigen ervaring als moeder van drie, de link tussen stress en ouderschap.

Jullie als ervaren ouders weten maar al te goed dat ouder zijn een heerlijke rol is in het leven. Meestal. Zo nu en dan komt er ook stress bij. Maar wat ik vooral onthoud? Stress hoeft niet per se slecht te zijn. Het houdt ons wakker en alert.

Een boeiend boek dat niet alleen verklaart maar ook weer helpt om te gaan met een te veel aan stress en spanning in het gezin.

Mijn eerste 18 jaar, 1977

Ondergetekende zag het levenslicht in 1977. Dat is al even geleden… Fijn dus dat er een reeks boeken is uitgebracht onder de titel Mijn eerste 18 jaar… We kregen de vraag of we een exemplaar wilden inkijken. En ik beken, ik heb met veel plezier zitten bladeren. Ik copy paste even de uitleg die we meekregen over de reeks:

“Het is een boekenreeks dat begint bij het jaar 1948 en gaat tot 1983. Elk boek biedt in 182 rijkelijk geïllustreerde pagina’s een overzicht van de kleine en grote Belgische geschiedenis, in de rubrieken Sport, Binnen- en Buitenlands Nieuws, Politiek, Entertainment en Muziek. De boeken werd geschreven door Erik Verdonck in samenwerking met Belpopkenner Jan Delvaux voor de rubriek muziek.”

Hoogstaande literatuur en verhelderende inzichten? Neen. Leuk om lezen en te herinneren wat je misschien al vergat? Nummers terughoren dankzij de handige Spotify-lijstjes? Weetjes verzamelen om zo nu en dan even rond te strooien? Absoluut!