VaderklapComment

Buurttafel in Antwerpen

VaderklapComment
Buurttafel in Antwerpen

We dienden een subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid voor verschillende projecten. Een magazine, een gezinsdag (over die beide later meer) en de buurttafels. Buurttafels, zie het als een vadervuur met eten. Zoiets. Wij zorgen voor lekker eten, tafels en stoelen, borden en bestek,… kortom, wij zorgen voor alles. Om vaders aan tafel te krijgen, zochten we in elke provincie een partnerorganisatie.

Zondagnamiddag. 19 juni. Vaderklap organiseert samen met vzw Young Fenix een buurttafel met Vaders uit Antwerpen. Young Fenix heeft, onder leiding van Khalid El Hatri, een mannenwerking "MENtors" waar mannen op verschillende manieren mentorschap en vaderschap opnemen. Aanvankelijk kwamen we samen in hartje Borgerhout maar wegens een lek wordt last minute de locatie ingeruild voor een kasteeltje in Hoboken.

Vaderklap daarheen. Met een bus vol eten, drank servies, tafel en stoelen. We stellen alles op, voorzien de borden onderaan van quotes, dekken de tafel en maken de aperitief met hapje klaar. De eerste mannen komen toe.

Khalid belt nog met een paar anderen die later zullen aansluiten.

We starten met 7 man. Bij het voorstellingsrondje blijken er 2 mannen zeer recent te horen kregen dat ze vader zullen worden, er een vader bij is met 5 kinderen bij 3 mama's en 2 die nog geen vader zijn (en daar ook nog lang niet aan toe zijn).

1 man kwam van een familiefeest en ging er na de avond weer terug naar toe. Verder zijn Hans en Ken van Vaderklap de enige zonder migratieachtergrond.

De mannen spreken graag, vlot en veel. Hier en daar wordt er al eens (met veel respect) een spreker in de reden gevallen of onderbroken om een eigen punt te maken. Meningen zijn er. Sterk en overtuigd. Ook van de jongste mannen. Die doen zeker niet onder voor de ervaren vaders.

Dit zijn stuk voor stuk mannen met een vaderlijke missie. Zoekend en proberend hoe zij een steen kunnen bijdragen aan opgroeiende kinderen, hoe zij een voorbeeld kunnen zijn. Hoe zij dat voorbeeld soms zelf ontbeerden.

Het eten zorgt voor kleine adempauzes in de woordenstromen. Ook de verschillende gespreksstarters en spellen zorgen voor afwisseling en voorkomt dat gesprekken soms teveel door een iemand gedomineerd werden.

"Ik vind ouderen fijn want..."

"Speeddate"

"Quotes op je bord"...

Voor ik er erg in had was ook het dessert verorberd. En vertrokken de vaders meestal naar hun kroost terug, met Vaderklap getooid en voorzien van vaderlijke lectuur...

Een zeer fijne kennismaking met deze club mannen, met warme vaders en mentors, met Young Fenix en Khalid zelf. En dit dankzij het gastvrije onthaal op het kasteeltje (waar een co-housing in gevestigd is).

 Het project Buurttafels is intussen afgelopen. Maar onze vadervuren gaan gewoon voort. Dus ook zin in zo’n fijne avond? Check even de site, mail ons en we plannen het samen!