De IJzertoren krijgt vaderlijke herbestemming en opent de zomer met een festival

De IJzertoren krijgt vaderlijke herbestemming en opent de zomer met een festival

(1 april he :) )

Diksmuide - De alombekende IJzertorentoren die symbool staat als gedenkteken voor de Vlaamse gesneuvelden krijgt een herbestemming. Vaderklap VZW krijgt de concessie over de IJzertoren en geeft hieraan een nieuwe invulling. Deze zomer openen ze feestelijk met een eerste festival voor Vaders en kinderen aan de voet van het vredesmonument. 

Pieter tijdens de presentatie van de nieuwe ijzertoren-site

Festivalzomer als startschot

Niet toevallig op Vaderdag wordt het startschot gegeven van de overdracht. Dat is de jaarlijkse hoogmis voor alle vaders en op dat moment organiseert Vaderklap VZW al jarenlang het festival Vaderklapdag. De voorbije twee edities werd Provinciedomein de Halve maan in Diest gekozen als uitvalsbasis voor het festival. Die locatie wordt nu ingeruild voor de site rond de IJzertoren. Het duidt meteen ook de ambitie van de groeiende groep vaders die mee de vzw ondersteunen. 

Vader zijn is partij-overkoepelend en wij moeten een klimaat scheppen waarbij iedereen echt welkom is
— Pieter Declercq- Founding Vader

“Het zijn enkele puzzelstukken die voor ons samenvallen” geeft Pieter mee. “We willen met de groeiende groep vaders een krachtigere stem krijgen en willen een feestelijker alternatief bieden op de IJzerbedevaart die jaar na jaar aan populariteit moet inboeten. We willen ook de politieke idealen zachtjesaan laten varen nu de wereld veel mondialer is geworden. Vader zijn is partij-overkoepelend en wij moeten een klimaat scheppen waarbij iedereen echt welkom is. Daarnaast denken we ook dat we in het post-corona tijdperk veel meer wind in de zeilen zullen krijgen.”

Aan het erfpacht zijn enkele regels verbonden. Aan de symbolische letters zal bijvoorbeeld niet worden geraakt.
— Lies Laridon - Burgemeester Diksmuide


Allen voor Vaderklap, Vaderklap Voor Kinderen

Op het terrein en aan het gebouw zal weinig veranderen. Vaderklap VZW neemt de erfpacht over voor de komende 49 jaar. Dat gebeurde in nauw overleg met het stadsbestuur van Diksmuide en Onroerend Erfgoed Vlaanderen, die samen zochten naar oplossingen om de stijgende energieprijzen en het onderhoud aan de toren het hoofd te bieden. Aan de samenwerking zijn ook enkele regels verbonden: Aan de symbolische letters wordt niet geraakt en ook het huidige museum zal onafhankelijk worden bestuurd. 

Bevraging en ruimtelijke plan

Na een bevraging van inwoners van Diksmuide en ook de deelgemeente Kaaskerke was ook dat één van de meest voorkomende eisen. Ook de dienst ruimtelijke ordening eiste dat het stadszicht onaangeroerd zou blijven. Maar over de invulling van evenementen en zelfs het festival zijn heel weinig bezwaren naar boven gekomen. Het stadsbestuur van Diksmuide, de inwoners en ook Vlaanderen ziet de vaders graag komen. Ook het bestaand festival Ten Vrede zal blijven bestaan. Al zal de organisatie wel bij Vaderklap vzw worden ondergebracht. 

De letters passen perfect in de boodschap die Vaderklap vzw wil uitdragen. Met een eigen interpretatie van de letters krijgt de boodschap van de monumentale toren een heel nieuw elan.
— Wim Schotsmans - Vaderklap


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc