Zelfgemaakte Kruisbogen halen banden aan
We besloten om samen een kruisboog te maken, niet omdat we per se een kruisboog nodig hadden of ons moesten verdedigen. Wel om de strijd tegen de verveling en schermtijd aan te gaan. Het zijn soms eenvoudig dingen die aanvoelen dat - voor even - alles samenvalt: creativiteit, verbinding en iets realiseren. Met een paar restmaterialen en veel enthousiasme, kan ook jij aan de slag:
De eenvoud der dingen
Het mooie aan een kruisboog is dat we geen ingewikkelde of dure materialen nodig hebben. Het gaat niet om perfectie, maar om samen iets te maken. Dit zijn de spullen die we nodig hebben:
MDF of multiplex overschotje
een potlood
metalen haakjes (een overschotje van een kast denk ik)
Een wipzaag om vorm te geven
Schuurpapier voor de afwerking
Een schroefmachine en enkele schroeven
Een rekker of een stukje binnenband
Een houten wasknijper
En vooral: tijd voor elkaar
Stap 1: De vorm
Belangrijk is om eerst samen de vorm te bepalen. Dat kan je met een potlood eenvoudig tekenen op het plaatmateriaal. Zo zet je de krijtlijnen uit voor de toekomstige kruisboog. Het zagen deed ik zelf. Maar achteraf bekeken hadden we dit beter samen gedaan. Zo leert hij ook machinenes hanteren.
Stap 2: Opschuren
Na het zagen schuurden we de houten onderdelen samen op. Dit was niet alleen belangrijk om splinters te voorkomen, maar ook een rustmoment waarop we konden mijmeren en praten. De traagheid werkt aanstekelijk.
Stap 3: Schroeven maar
We brachten de houten elementen kruislings samen en bevestigden ze met schroeven. In het midden plaatsten we de houten wasknijper, die zou dienen als mechanisme om de pijl vast te houden. De rekker bevestigden we aan de uiteinden van de kruisboog, en.
Stap 4: Een pijl afschieten.
Het einddoel is een pijl afvoeren. Als pijlen gebruikten we kleine wilgentakken. De rekkers zat iets te los. Dus we knoopten de rekker nog iets steviger rond de bevestigingsschroeven. Echter ver gaan ze niet. Maar het gaat niet om de perfecte kruisboog. Het gaat over de realisatie en de fantasie die er rond zweeft.
Deze ervaring herinnerde me eraan hoe waardevol het is om tijd te investeren in gezamenlijke projecten. In een wereld vol schermen en digitale afleiding biedt samen knutselen een kans om echt contact te maken. Het gaat om het creëren van herinneringen, het aanleren van vaardigheden en het versterken van de band tussen ouder en kind.
Door samen te werken aan een tastbaar project, leren kinderen niet alleen praktische vaardigheden, maar ook geduld, samenwerking en het plezier van iets met je eigen handen maken. Voor mij was het een kans om mijn zoon te zien groeien, om zijn nieuwsgierigheid te voeden en om hem te laten zien dat hij dingen kan bereiken als hij er tijd en energie in steekt.
Ik wil alle vaders (en moeders) aanmoedigen om tijd vrij te maken voor dit soort activiteiten. Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Het belangrijkste is dat je het samen doet. Of je nu een kruisboog maakt, een vogelhuisje timmert of samen koekjes bakt, het zijn deze momenten die bijblijven.
Dus duik in die schuur of het tuinhuis van opa, haal die oude vergeten spullen tevoorschijn en ontdek wat je samen kunt creëren. Wie weet wat voor avonturen er nog in een tuinhuis, berging of op zolder te rapen vallen. Bedankt ons later maar.
Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc