Doelloos ronddwalen in Doel
Voor ons is het vlakbij: Doel. Het is zelfs een deelgemeente van de gemeete Beveren waar we wonen. Maar ik kom er zelden. Af en toe met de fiets rij ik voorbij de slagboom die het dorp van de buitenwereld afscheidt.
Een stukje historiek
Voor zij die het kleine polderdorp niet kennen: het is hetzelfde dorp waar ook de kerncentrale staat. In de schaduw van die kerncentrale ligt een klein dorp dat zachtjesaan is leeggelopen omdat het plaats moest maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Intussen is het een spookdorp geworden met slechts enkele inwoners.
Kunst langsheen de schelde.
Omwille van het de leegstand zijn hier krakers en graffiti spuiters actief geweest en zijn muren beklad met kunstwerken allerlei. Zowel de natuur, de leegstand en de kunst nemen zachtjesaan het ritme van het leven over in dit verlaten dorp. Het is aandoenlijk om te zien.
Slagbomen versperren de toegang.
Wanneer je Doel wil binnenrijden, zijn er slagbomen die je de toegang versperren. In het verleden werd Doel het slachtoffer van krakers, bendevorming en hangjongeren. Daar heeft de gemeente Beveren ingegrepen door een automatische paspoortcontrole in te voeren voor elke wagen die Doel binnenrijdt. Al kan je als fietser of wandelaar wel gewoon binnen.
Feest voor kinderen
Kinderen merken niet de 'zwaarte' die rond het dorp hangt en voor hen is er heel wat te zien. Kunst aan de muren, de spannende verhalen over de bewoners die weg zijn getrokken, de kerncentrale die op de achtergrond meekijkt en de Schelde die containerschepen meevoert langsheen het dorpscentrum.
Molen en de rust
Er staat ook een oude molen, pal op de dijk, die mensen, pannenkoeken en een biertje samenbrengt op het terras. In het dorp heerst er rust omdat wandelaars en fietsers voorrang hebben. Hier kan je nog eens door dorpsstraten rennen in alle veiligheid ook al blijven ramen en deuren dichtgetimmerd.
Conclusie
Het bezoeken van het spookdorp Doel, doet iets met een mens. Het dorp dat tussen de polders ligt te wachten op een bestemming. Is het niet voor de geschiedenis, dan wel voor de graffiti. Het is een plek van ongelofelijke tegenstellingen. Het verhaal van haven, polders en mensen. Het is een plek die irreëel is en waar kinderen voor even baas mogen zijn. En het is gewoon fijn om doelloos rond te dwalen op een plek die je niet kent.
Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc