Vaderkost: stiekem gezonde fruitijsjes
Het is warm, kinderen spelen buiten en je wil ze toch iets gezond geven? Dan zijn deze ijsjes uw redding.
Ik ben er als vader wel mee bezig. Gezond eten. Geen Sandra Bekkari-toestanden - hoewel ik veel respect voor haar heb -, maar gewoon zorgen voor voldoende fruit, veel groenten en vers eten. Ja, frieten van de frituur staan hier op het menu, wekelijks of tweewekelijks. Pannenkoeken en dergelijke worden niet gemeden.
Ik probeer er oprecht naar te streven dat mijn kinderen weten waar eten vandaan komt, dat ze voldoende fruit of groente hebben en dat er vers gekookt worden. Tijdens het schooljaar niet evident, maar nu met coronatijden is er tijd genoeg. Ik zit nu eenmaal thuis. Dus wordt er elke dag versgekookt, krijgen ze ‘s morgens en ‘s namiddag fruit. Al verschenen er ook al koekjes, cake en snoepjes tussendoor.
Nu goed, iets wat ik zeer gemakkelijk vind zijn fruitijsjes. Waarom?
Simpel om te maken
Leuk om met de kinderen te maken
Opwerken van overrijp fruit
Een gezond tussendoortje altijd bij de hand
En vooral … een gezond tussendoortje vermomd als iets waar kinderen zot van zijn
Daarom heb ik er altijd wel in de diepvries zitten. Willen de kinderen een ijsje? Dan kan dat, maar is het meestal een zelfgemaakt fruitijsje. Zo hebben ze stiekem extra fruit binnen. Ja, er zitten ook andere in de diepvries, maar die houden we voor de speciale momenten.
De ijsjes bestaan uit een beetje yoghurt voor de smeuïgheid, vers sinaasappelsap, een rijpe banaan, honing voor de zoetigheid en framboos, aardbei, … Meestal heb ik framboos of aardbei in de diepvries zitten. Een banaan en wat sinaasappelen liggen ook in huis, net zoals yoghurt in de koelkast.
Samen met de kinderen maak ik ze, we gieten ze in speciale ijsvormpjes (link) en even wachten en ze zijn klaar. We hebben zelf van die visijsvormpjes, wat de kinderen geweldig vinden. De haai, de goudvis, de walvis of de duiker, ze hebben altijd wel een favoriet. Je kan het ook maken met lege yoghurtpotjes en een lepeltje.
Neen, het is geen baanbrekend recept, maar het is wel echt handig. :)
Recept: fruitijsjes
Ingrediënten voor een twaalftal ijsjes zoals ik ze daarnet maakte
2 el yoghurt, sap van 2 sinaasappels, 400g aardbeien (diepvries), 100g frambozen (diepvries), 1 el honing, 1 rijpe banaan
PS: het kan ook vegan/veggie/lactosevrij met plantaardige yoghurt en agave- of ahornsiroop.
PS: het kan ook met mango, meloen, blauwe bes, …
Bereiding:
Warm de framboos en aardbeien op tot ze ontdooid zijn.
Snij de banaan in stukken.
Doe alles in een maatbeker of blender.
Mix met een staafmixer of de blender.
Giet in de vormpjes en laat het invriezen.
Ontvorm en smakelijk.
Zelf ook een tip? Laat het ons zeker weten.
Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2.
Chef, eigenaar en evenementorganisator Coeur De Boef