Vaderklap

View Original

Man Made

"Echte mannen huilen niet". In  de documentaire Man Made  onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Wat wordt nou gezien als typisch mannelijk en in welke stereotypen uit zich dat? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden?

Op 6 februari kan je deze docu bekijken op groot scherm. In het kader van de tentoonstelling Masculinities in het FOtoMUseum (Antwerpen). Wij bekeken de docu alvast hier online.

Er komen veel mannen aan het woord. Sommigen erg genuanceerd, anderen met radicalere uitspraken. Interessant vond ik de wetenschapper die spreekt over het ontbreken van verschillen tussen de hersenen van vrouw en man. En over het al dan niet leren van taal voor het uiten van emoties.


Heren, mannen, vaders: kijk deze docu en ga het gesprek aan met mannen, met vrouwen, met mensen om je heen.

Daar staan we als vaderklap vierkant achter.

Vaderklap spreekt met vaders. En de meeste mensen die vaderschap opnemen zijn ook man. Wat dat “man zijn” precies is ? Die vraag stelde ik mezelf enkele jaren geleden. Ik ging door een periode dat ik “mijn mannetje niet meer kon staan”. En wat is dat dan je mannetje staan? Als man – staan. Als vader?

  

In mijn eigen zoektocht sprak ik verschillende mannen en verzamelde een deel van de interviews op de podcast MAN.

See this SoundCloud audio in the original post

Kijk hier voor meer info over deze en andere docu’s over dit thema.