Wij zien je wel...
Wijzienjewel.be vertelt de verhalen van mannen die slachtoffer waren van seksueel geweld door vrouwelijke of mannelijke plegers, en nodigt mannen uit om hun eigen verhaal te vertellen. De website werd gelanceerd op 19 november, Internationale Mannendag, door Maarten Ghysels en mezelf. Het zijn verhalen die we gehoord hebben in onze praktijk als hulpverlener, of van mannen uit onze omgeving.
Het is, voor zover we weten, de enige plaats in Vlaanderen waar die verhalen een plaats krijgen. En dat is vreemd, als je weet om hoeveel mensen het gaat. De helft van alle jongens en mannen wordt ooit slachtoffer van één of andere vorm van seksueel geweld. Bij een half miljoen gaat het om fysiek geweld. Bij 125.000 gaat het om een (poging tot) verkrachting. Dit betekent dat als je twintig mannen kent, tien daarvan seksueel geweld hebben meegemaakt. Vier van deze mannen zijn aangerand en één op de twintig is verkracht.
Vaker dan mensen denken zijn de plegers meisjes en vrouwen. Een Nederlands onderzoek vroeg aan mannelijke slachtoffers van fysiek seksueel geweld wie de pleger was. Bij mannen die voor hun 16e slachtoffer werden, was dat in 40% van de gevallen een vrouw. Bij de groep die na hun 16e slachtoffer werd, was dat 80%.
De kans dat mannen in je omgeving of je vrienden hierover vertellen, is niet zo groot. Het is een taboe. De helft vertelt het aan niemand. Bij zes op de zeven is hun partner niet op de hoogte. Minder dan één op honderd gaat er mee naar de politie of naar een professionele hulpverlener. Mannen zeggen niet dat ze slachtoffer zijn en vaak beseffen ze ook niet dat ze slachtoffer zijn. Ze zeggen hoogstens dat ze een vervelende seksuele ervaring hebben meegemaakt. Vaak denken ze dat zij pleger zijn, ook al zijn ze in werkelijkheid slachtoffer.
Dat zwijgen is begrijpelijk. Onze maatschappij blijft grotendeels blind voor seksueel geweld in het algemeen. En MeToo heeft de laatste jaren voor heel wat aandacht gezorgd, maar zo goed als altijd ging het over vrouwelijke slachtoffers en mannelijke plegers. De idee dat seksueel geweld iets is dat mannen doen bij vrouwen, zit diep en breed ingebakken in ons denken. Voor mannelijke slachtoffers en vrouwelijke plegers is er, ook na MeToo, quasi geen aandacht. Niet in de media, niet in het beleid, niet in de hulpverlening.
Met wijzienjewel.be willen we die maatschappelijke blindheid doorbreken. We willen voor jongens en mannen die slachtoffer zijn een plaats creëren waar ze de verhalen kunnen lezen van andere jongens en mannen, die het ook hebben meegemaakt. En waar ze, als ze dat willen, hun eigen verhaal kunnen delen. We willen hun laten weten dat ze niet alleen zijn op de wereld. En dat wat ze meegemaakt hebben niet schuld is, maar de schuld van de pleger. Daarmee zijn hun problemen niet van de baan. Maar het is een eerste en belangrijke stap naar begrip en naar herstel.
De Standaard maakte ook een podcast over de site: https://www.standaard.be/cnt/dmf20211118_94791625