Vaderklap

View Original

Muzikale opvoeding (3)

Brede waaier aanreiken

De looks mogen ze meehebben van hun mama, maar stiekem verlangen we dat onze mini-me’s ook wat van onszelf meekrijgen. Philip Viane (39) uit Lichtervelde maakt zijn zoontje Jack (1) nu alvast warm voor het skaten en snowboarden, en hij hoopt dat hij later ook zijn passie voor muziek met hem zal kunnen delen. Zonder zich daarbij op te dringen, want hij wil hem ook de nodige vrijheid laten: “Alles mag, niks moet”.

Philip Viane werkt als content creator en recreëert een deel van zijn eigen jeugdige leefwereld voor zijn zoontje. “Voor zijn eerste verjaardag kocht ik hem bijvoorbeeld al een deck van zijn naamgenoot, Jack Olson. Als hij later interesse toont, wil ik alles in huis hebben om samen met hem zijn eerste skateboard te bouwen. Het lijkt me ook heerlijk om binnen enkele jaren samen te gaan snowboarden. Ook muziek is belangrijk voor mij, dus wil ik hem ook heel graag die microbe doorgeven. Blijft de gedeelde interesse uit, alors tant pis. Niks moet. Komt die er wel, dan schept dat meteen een band”, stelt hij.

Verschillende genres

Philip zijn eigen vader is op jonge leeftijd gestorven. “Ik erfde zijn platencollectie, met onder meer klassiekers van Bee Gees, Ennio Morricone en Ultravox. De meeste muziek heb ik evenwel dankzij mijn vijf jaar oudere broer leren kennen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over The Cure, The Sisters of Mercy en Nick Cave. Met de centen van mijn eerste vakantiejob kocht ik een Gibson SG gitaar, die ik nu geregeld weer bovenhaal om iets voor Jack te spelen. Dan kijkt hij vol bewondering naar de blinkende knoppen, of tokkelt hij zelf op de snaren”, vertelt hij.

In de platenkast zien we hier verrassend genoeg vooral technoplaten. “Een aandenken aan de deejayperiode in mijn tienerjaren”, legt Philip uit. “Die staan nu eigenlijk stof te vergaren, maar ik ben van plan om binnenkort een Technics platendraaier aan te schaffen. Dan wil ik Jack een brede waaier aan muziek aanreiken, zodat hij zelf kan uitzoeken wat hij goed vindt van zodra hij daar klaar voor is. Van Goldie tot Tool, Pearl Jam of Frank Sinatra: het zijn allemaal artiesten die belangrijk zijn geweest in mijn eigen muzikale vorming.”

Jimi Hendrix

Eén album uitkiezen, vindt hij lastig. “Doe dan toch maar ‘Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix’. Het is een compilatie van enkele van de meesterwerken van een absolute legende. De plaat was voor mij belangrijk in die zin dat ze als een soort toegangspoort diende voor een heel arsenaal aan oldies, maar ook voor het hardere werk. Tot op vandaag geeft het album me altijd de goesting om zelf de gitaar weer even in handen te nemen. Al heb ik zeker niet het talent van de grootmeester.”

Een concrete timing voor zijn platenplannen heeft hij niet, maar die albums wil Philip dan het liefst op vinyl geven. “Bij ons thuis staat er altijd muziek op. Meestal komt die van de radio, tv of Spotify. Streaming vind ik ideaal om nieuwe dingen te ontdekken, maar daarmee heb je niks in handen. Platen zijn wel tastbaar en hebben een zeker karakter dat cd’s niet hebben”, wil hij nog kwijt.