5 vragen uit de Q&A #kampeerinuwkot met Decathlon
We kregen de kans van Decathlon om een Q&A te doen rond kamperen in uw kot. Hoe pakken wij - als vaders van vaderklap - deze corona-tijd aan om het onze kinderen aangenaam te maken. 'Kamperen in ons kot' is daar bijvoorbeeld één van. Vrijdag 24 april gingen we ‘live’ om ons te onderwerpen aan de vragen van de kijkers. We lijsten de meest interessante vragen (met bijbehorende antwoorden) even voor u op.
Hoe houden jullie kinderen weg van de iPad?
Dat doen we door zelf het avontuur op te zoeken. Het is soms een makkelijke keuze: de kinderen een iPad geven en ze zijn weer een uurtje zoet. We begrijpen dat ook. Het is tijdens deze periode niet echt makkelijk om je kinderen bezig te houden in hun kot. Zeker niet als je in de situatie zit waarbij je tegelijk nog moet presteren als thuiswerker. En dan zeggen wij ook wel eens, laat ze even kijken naar dat scherm. Wees je er wel van bewust dat je voldoende tegengewicht moet bieden. Haal je kinderen dus ook uit hun kot. Ga wandelen, fietsen, verkennen, lopen, zoeken, op beren jagen, … er zijn heel veel zaken die je kan doen om niet te grijpen naar de iPad.
Wat als je kinderen geen taken of huiswerk willen maken?
Ga op zoek naar waarom ze dit niet willen maken. Stel vragen. Is het te moeilijk? Heb je nu geen zin? Zo nee, wanneer wel? Is de afstand met de leerkracht te groot? Is de leerstof te moeilijk? Zoek naar waarom het niet lukt. Geef misschien ook de aandacht die er nodig is. Zet je werk even opzij en geef hen de zin om eraan te beginnen. Bij ons lukt huiswerk ook niet altijd. Een wekkertje heeft bij ons geholpen. De tijdsdruk is blijkbaar bij A. noodzakelijk om te presteren. Bij andere kinderen zal het net de druk wegnemen zijn. Elk kind is anders en uniek. Ga er dus ook op een unieke manier mee om. Je kent je kind wellicht het beste en probeer te vinden wat je kind nodig heeft om optimaal huiswerk te kunnen maken.
Zal kamperen terug ‘in’ zijn nu we wellicht deze zomer niet op vakantie kunnen?
We denken wel dat er een soort revival zal zijn van het avontuur en de simpele dingen. Voorheen kon het niet op. We boekten all-in vakanties naar warme oorden en kregen bij aankomst een glaasje bubbels en een buffet. Maar nu ontdekken we dat we dat eigenlijk niet nodig hebben. We ontdekken dat vrijheid of vriendschappen belangrijker zijn dan alle materiële zaken. We ontdekken dat die zaken ons meer mens maken dan een vliegtuigreis die lijkt op alle andere reizen die we voorheen al maakten.
We geloven dus zeker in de heropleving van simpel en eenvoudig reizen. Met de tent de natuur in. Rondtrekken doorheen landschappen dichtbij. De Ardennen zijn prachtig. Maar ook de eindeloze velden van de Westhoek zijn prachtig. Agrarische gebieden worden volgens ons nieuwe luxereizen. En dat zal automatisch betekenen dat we back to basics gaan en de banden met de natuur zullen aanhalen. De eenvoud van een lekker biertje, stukbrood en een lokale kaas langsheen de oevers van de Ijzer. Zeg nu zelf. Echt slecht is dat niet. En een pak goedkoper dan pakweg Tunesië: vast en zeker
Wat als je kinderen vroeg wakker zijn in de tent?
Altijd lastig. Maar wij gaan er altijd vanuit dat de kinderen - wanneer we kamperen - altijd vroeg wakker zullen zijn. Weten dat wat je denkt, ook realiteit wordt, is al een goede strategie. Zo kan je anticiperen en zelf vroeg onder de wol kruipen. We weten hoe het gaat, de eerste vogels beginnen te zingen, ze openen één slaperig oogje, ze beseffen dat ze in een tent liggen en ze schieten wakker. Zijn je kinderen jonger dan 6, dan gillen ze wellicht de boel bijeen uit enthousiasme. Logisch. Want hoe was je zelf als kleine koter? Als je weet dat het zal gebeuren is alles minder erg. Geef ze daarna even de opdracht om bijvoorbeeld de tafel te dekken of zo en dan heb je nog rustig de tijd om tien minuten te snoezelen.
We kennen ook ouders en kinderen waar het omgekeerde waar is: leg ze in de natuur en ze slapen als een roos. Ze halen moeiteloos negen uur en zijn dan pas wakker. Het is jaloersmakend, dat weten we.
Hoe motiveren jullie de kinderen om mee te sporten?
Wij deden het voordien nooit. Maar we merken dat nu iedereen aan het sporten is in zijn kot. Grappig toch. Je vindt talloze Instagram en YouTube profielen die je een reeks van yogasessies, beweegsessies en sportsessies voorschotelen. Het is ongelofelijk. Wij vinden het fijn om als gezin mee te doen. De kinderen zijn daar ook vlot mee weg. Verder zorgen we dat we zelf het goede voorbeeld geven. Je kan moeilijk van je kinderen wensen dat ze gaan sporten als je zelf in de zetel hangt. Wij zorgen ook dat de ritmes gelijk liggen: als we bijvoorbeeld gaan joggen, fietsen kinderen mee. Dat kunnen we even snel doen. De ritmes liggen gelijk. Dat is fijn.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Decathlon. Zij gaven ons de kans om een Q&A te doen en hun kanaal over te nemen gedurende met vragenvuurtje van dertig minuten.