Vaderkost: gegrilde groentjes 'on a stick' met smokey dip
Onze nieuwe reeks met vader- en kindvriendelijke recepten trappen we af met eigenlijk iets, best wel, gezond.
"Veggies on a stick", oftwel grof gesneden groenten op een stokje. Als dipsaus kiezen we voor een homemade cocktailsaus met én eentje zonder whisky. Kwestie van zowel de kinderen als de vaders tevreden te houden.
Grillen doen we op de Barbecook Carlo. Jip, eentje die we van hen gekregen hebben. Zelf stond ik eerst wat twijfelachtig tegenover dit toestel. Geef mij maar open vuur, dacht ik. Culinaire compagnon de route, Jordy "De Kleine Chef" was echter wel vol lof. Het grote voordeel van deze tafelbarbecue is namelijk dat hij niet warm wordt langs de zijkant. Lees: ideaal om die kleine bengels hun eerste bbq-ervaring te laten opdoen.
Courgette, komkommer en bloemkoolroosjes werden naar hartenlust door de kleinsten op stokjes gestoken en boven het vuur gehouden.
Dippen in de cocktailsaus maakt het natuurlijk helemaal af. Extra voordeel: net iets gezonder dan chips én veel cooler. Sowieso.
Tips:
- De iets oudere kinderen kunnen al zelf hun groenten snijden. Maak de stukken niet de dun of ze vallen van het stokje.
- Steek de botte kant van de satéstokjes in de groente. Zo heb je minder kans dat de kinderen zich prikken tijdens het bijten.
- Kies voor extra lange prikkers, waardoor ze minder snel zich verbranden.
- Blijf aandachtig en wees voorzichtig: het gaat tenslotte om vuur.
- We voegen wat yoghurt toe aan de dipsaus: iets lichter en iets gezonder.
Recept: groentjes op een stokje met smokey dip
- Leeftijd: vanaf 3 jaar
- Toestel: open vuur, tafelbarbecue, gewone barbecue, ...
- Aantal: >10 personen
- Duur: 15 minuten
- Speciaal materiaal: satéstokjes
Ingrediënten:
- 1 komkommer, 2 courgettes, 1 bloemkool. Optioneel zijn: pastinaak, wortel, zoete aardappel, radijsjes, ...
- voor de kindvriendelijke dipsaus: 4 el mayonaise, 3 el volle yoghurt, 3 el ketchup, 1 mespunt paprikapoeder
- voor de vadervriendelijke dipsaus: 4 el mayonaise, 3 el volle yoghurt, 3 el ketchup, 1 mespunt gerookt paprikapoeder, 1 kl gerookte whisky, 1 snuifje cayennepeper, 1 mespunt paprikapoeder
Bereiding
- Was de groenten. Snij de komkommer en courgettes in balkjes van ongeveer 8 à 10 cm. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer.
- Trek de bloemkool in roosjes.
- Steek alle groenten op stokjes.
- Meng alles voor de beide dipsausjes.
- Verhit de barbecue. Grill de groentjes boven het vuur tot ze hier en daar wat bruin worden.
- Serveer met de dipsausjes. Smakelijk.
Met dank aan Barbecook voor de Carlo en De Kleine Chef voor de educatieve input. Ontdek elke vrijdag een nieuw recept op Vaderklap.
Meer weten: lees ook "Vuurfestijn, editie 1" en zie onderstaande video